Kimči
Najde se zde někdo uvrtaný do Kimči (a fermentovaných pokrmů vůbec)?
Jak třeba vypadá co nejpřesnější přepis do češtiny? Podle informací o transkripci na korea.cz a dalších místech mi vychází něco jako "Gimčchi".
Netušíte, kde se dá (nejlépe na síti) najít atlas asijských zelenin s místními korejskými/čínskými i latinskými botanickými názvy?
Jak nejlépe nahradit mořské produkty (zejm. omáčky z ryb a všech těch bezobratlých mořských potvůrek) v Čechách dostupnými surovinami?
#1 Libor - 02.12.2003 14:43
Krtku, asi nejsprávnější přepis je "Kimčchi" a v Praze se dá koupit (stejně jako další korejské potraviny, koření a pochutiny) u paní Šin v obchůdku Arirang, Korunní 47. Jsem si jistý, že vám i sama ráda poradí. Pokud nejste z Prahy zkuste si tam zavolat 224 256 284.
#2 Krtek - 06.12.2003 09:58
Díky Libore; pro moji "uvrtanost do Kimčchi" je charakteristická spíš představa jeho vlastní výroby (od vypěstování zeleniny až po hledání náhrad těžko dostupných ingrediencí) než že si ho půjdu někam koupit. Pokud budu mít cestu do Prahy, tak se u paní Šin každopádně zkusím zastavit, ale spíš z ní budu zkoušet mámit recepty a kontakty než plechovky.
#3 Krtek - 06.12.2003 10:05
Na adrese kimchi.ekolog.cz je pořístupný 'mirror' dnes již nedostupných stránek www.kimchikorea.net, kde je m.j. na 90 receptur na různé varianty Kimčchi.
#4 Libor - 08.12.2003 10:00
Mohu vás ujistit, že kimčchi dělá paní Šin sama ručně, nejedná se tedy o žádnou "plechovkářskou" záležitost :-)
#5 Zolo - 21.01.2004 13:59
Krtkovi a dalším.
Předpis na KIMČI:
bílé zelí 2500g
sůl 140g
bílá ředkev 500g
Pasta
chilli papričky 60g
česnek 60g
jarní cibule 60g
čerstvý zázvor 15g
sůl 1 lžička
cukr 1 lžička
Zelí já krájím na kostky cca 3x3 cm,prosolím a nechám několik hodin sůl působit.
Pasta: Chilli může být i sušené.Pozor na dávkování, je to skutečně velmi pálivé. Já dávám cca 1/3 dávky.Takže chilli
nahrubo podrtím nebo čerstvé nasekám na drobno. Přidám prolisovaný česnek , nasekanou cibuli a drobně sekaný čerstvý zázvor. Ten je zde nenahraditelný. přidám sůl a cukr, zamíchám.Nechám také cca 1 hod.pracovat.
Pak do nádoby ( 3 l okurková sklenice)vrstvím obě složky a pečlivě pěchuji. Zaváži vzduchotěsně otvor (igelit a gumička)ponechám na cca 20 stupních Celsia asi 2 dny , nebo na 3-5 dnů do ledničky.Během této doby neotvírat. Zbyde-li něco dávám do ledničky.
Nech si chutnat.
Zolo
#6 Libor - 23.01.2004 11:10
Zolo, díky za recept.
Ostatním pro doplnění: do pasty lze přidávat další ingredience dle chuti a nálady (např. krevetovou pastu, černý kořen ad.), nutno však předem vyzkoušet. Co se týká zelí, já používám činské zelí a nechávám ho, rozložené na listy, místo prosolování přes noc zavadnou ve slaném nálevu. Podle mých zkušeností, univerzální recept na kimčchi neexistuje, každá hopsodyňka to dělá jinak, nicméně s receptem od Zolo nemůžete neuspět. Hodně zdaru.
#7 Radka - 19.08.2004 02:13
Vcera jsem byla v Korean Folk Museum, tam je vitrina venovana kimcchi : presny popis, jak se to dela a ilustrativni postavicky. (IMHO je kimcchi korejska obsese!!!). Chtela jsem si to opsat, zel uz bylo 6 hodin a oni zavirali. Kazdopadne jsem pozadala vsechny, co potkavam, aby mi dali recept na kimchci;-) Jiyoon mi ho slibila poslat emailem... tak az jich budu mit vice, tak vam je sem dam. Zaklad je stejny (viz recept od Zolo), ale nekdy se lisi prisady, ci lehce postupy.
#8 martin - 02.12.2004 10:48
Zolo:
pises, ze davas tak 1/3 davky chili...to je tech 60g nebo davas 1/3 z 60g? :o) promin, ale bohuzel jsem to presne nepochopil...urcite je hrozne vzrusujici si hned na poprve propalit streva dabelskou pastou, ale ja bych si radeji udelal dobre kimchi
diky
#9 Fat - 12.01.2005 09:17
Byla tady zmínka o Foodcourtu v Tescu. Kimčchi tam mají, porce stojí 40.-, je z pekingského zelí, není kvašené. Jen docela slušně pálí.
#10 Kong-sok - 29.01.2005 03:04
Radko, tak coz? Uz je vice receptu? Mnam... mnam...
#11 Radka - 11.04.2005 09:05
Kong-Sok- nejsou:-( JiYoon i ShiSu se na mne vyprdly:-( a daly mi odkaz na stranku,ale recepty zadny neposlaly(sem se tesila na jejich DOMACI receptiky a nic:-( )
Takze na kimchi zakladni stranka : http://www.kimchi.or.kr/
a celkove na jidlo: http://www.lifeinkorea.com/Food/
Ale to se da najit i pres google;-)
Jinak ja si snazim doma v praze kimchi delat. Z pekingskeho zeli a korejske chilli pasty(se sojou),ktera se da koupit v Jindrisske v asijskych potravinach.Coz mi pripomina ze uz ho mam nalozene 14 dnu, mohla bych se nan vrhnout.Nam nam:-)
#12 mia - 30.01.2006 20:01
mnam mnam kimci. odkedy som sa vydala za korejcana, nic ine ani nejem :-)
#13 marbling - 19.09.2007 08:46
good...
#14 Bandy - 07.12.2007 20:07
Orientován Zolovým předpisem nakrájel jsem pekinské zelí a nasolil. Jen nevím, jestli ředkvička je součástí pasty nebo má být nasolena se zelím.
Má zkušenost s fermentací zeleniny zapovídá ocet. Zapovídá olej. Až potom, co mléčné kvašení proběhne, lze dochutit. Miluji klasické české kysané zelí s křenem.Je to tak i tady ?
#15 lenkah - 20.01.2008 13:14
a české rychlé kvašené zelí znáte? Nakrájíte na tenko jednu hlávku zelí, jednu velikou cibuli a jednu mrkev nastrouháte nahrubo, přidáte lžíci soli. Typicky české je s kmínem. Řádně promícháte a promačkáte, upěchujete do nádoby a utěsníte./ideální je vložit nad zelí do lahve igeliťák a napustit ho vodou-tím je utěsněno/. Zelí zraje asi 4 dny v kuchyni na lince, pak do ledničky.
V kurzu jsme dělali OIKIMČI, to jsou okurkové špalíky nakrojené křížem a nacpané pastou. Žádné pěchování, prostě v plastikové krabičce odložit na 2 a 3 dny do ledničky a hotovo. V pastě byly kromě čili papriček a pepře taky krevetky (3mm) a ústřicová omáčka.
#16 lenkah - 20.01.2008 13:16
a české rychlé kvašené zelí znáte? Nakrájíte na tenko jednu hlávku zelí, jednu velikou cibuli a jednu mrkev nastrouháte nahrubo, přidáte lžíci soli. Typicky české je s kmínem. Řádně promícháte a promačkáte, upěchujete do nádoby a utěsníte./ideální je vložit nad zelí do lahve igeliťák, přehrnout přes okraj, zagumičkovat ho tam a napustit ho vodou-tím je utěsněno/. Zelí zraje asi 4 dny v kuchyni na lince, pak do ledničky.
V kurzu jsme dělali OIKIMČI, to jsou okurkové špalíky nakrojené křížem a nacpané pastou. Žádné pěchování, prostě v plastikové krabičce odložit na 2 a 3 dny do ledničky a hotovo. V pastě byly kromě čili papriček a pepře taky krevetky (3mm) a ústřicová omáčka.
#17 handofdoom - 29.01.2008 03:27
Kimchi je niekoľko (niekoľko véééľa druhov).. V Kórejskej firme kde pracujem jedia Kórejci kimchi z kapusty (zelí) s prídavkom nejakých mletých rýb.. O kimchi, ostatne ako aj o ostatných kórejských jedlách platí, že čím južnejšie po Kóreji cestujete, tým pikantnejšie jedlo dostanete.. Navštívil som Soul, Asan, Gvanyu, videl som Hyeonchungsu a v každom kraji robili kimchi inak (iné suroviny)..
#18 venoch - 04.02.2008 15:26
Teda chlapi, ja jsem v Koreji uz po ctvrte a ted tu tvrdnu uz rok a reknu vam,....to je sadomasochismus, co tu pisete, zkratka " vymenim 10 kilo kimcchi za 10 kilo segedinaku ale prosim co nejdriv a i s knedlikem, rad doplatim....."
#19 venoch WHLCK - 26.02.2008 07:14
Tak schvalne pro kimci chtive jsem nafotil fotky z narodniho musea v Seoulu o kimci. Pokud vas to nekoho zajima, tak vam je poslu, je tam i hruby navod, co s tim a jak s tim, aby to bylo ono...vaclav_sp@volny.cz
#20 vasek KYraW - 14.03.2008 19:30
venochu, to si neumíš udělat sám segoš? na není taková věda jako kimchi :-)
#21 Viktor dyFUK - 01.04.2008 15:09
vasku, zkus knedlíky z hladké mouky. Hrubá ani polohrubá v Koreji neexistuje. Jen snad sehnat pšenici a namlít si to sám :-)
Takže venochovi rozumím :-)
#22 venoch YGMOk - 04.04.2008 03:29
Diky za radu, moje zena taky objevila mouku z E-martu, zrovna minuly tyden, ale knedliky jsme jeste nezkouseli. V kazdem pripade se mi snazi udelat neco "normalniho" z toho co mistni trh nabizi. Ale nekdy je to vazne dobrodruzstvi. Ale docela se ji to dari...diky bohu.
#23 MichaelaH rEIhc - 26.04.2008 19:17
Ahoj, muze mi nekdo rict, jak poznam ze uz kimchi neni dobre? Koupila jsem si minuly tyden kimchi v korejskem obchode a kdyz jsem ho zkusila, tak chutnalo chutove ok, ale jako kdyby v nem byli bublinky od mineralky. V jinych kimchi jsem to nemela. a ma projit za 3 tydny podle datumu a nez jsem ho otevrela byl ten uzaver povoleny a trochu te vody vyteklo.Mohlo se nejak zkazit?
A vseobecna otazka, jak dlouho muzu kimchi po otevreni skladovat v lednicce?
Moc dekuji za odpoved.
#24 Jarka LWjPt - 15.05.2008 15:17
Žila jsem v KLDR 5 LET.Vařila jsem knedlíky z hladké mouky a vařila nad parou a byly vynikající.Kimči jsme též milovali,ale tak jak to tu popisujete se správné kimči nedělá.Ostrou pastou se plní jednotlivé listy pekingského zelí, potom se takto celá hlávka naloží do keramického zelňáku se skládají jednotlivé naplněné hlavy a zalejí se lákem a dolejí masovým vývarem.Musí být v chladu.Korejci ho zakopávají do země a jí ho celou zimu. Je to lahůdka a že je ostré to je právě ono.Sháním sojové omáčky z KLDR.Byla jsem s nimi strašně spokojená,hlavně ta sezamová. Nevím kde se dají koupit a jestli se sem vůbec dovážejí.Děkuji případně za reakci.
#25 Jarka LWjPt - 15.05.2008 15:23
Žila jsem v KLDR 5 LET.Vařila jsem knedlíky z hladké mouky a vařila nad parou a byly vynikající.Kimči jsme též milovali,ale tak jak to tu popisujete se správné kimči nedělá.Ostrou pastou se plní jednotlivé listy pekingského zelí, potom se takto celá hlávka naloží do keramického zelňáku se skládají jednotlivé naplněné hlavy a zalejí se lákem a dolejí masovým vývarem.Musí být v chladu.Korejci ho zakopávají do země a jí ho celou zimu. Je to lahůdka a že je ostré to je právě ono.Sháním sojové omáčky z KLDR.Byla jsem s nimi strašně spokojená,hlavně ta sezamová. Nevím kde se dají koupit a jestli se sem vůbec dovážejí.Děkuji případně za reakci.
#26 Michal E. vGCFo - 15.05.2008 16:47
no, sojove omacky jsem tam zrovna nezahlednul, ale tahle stranka nabizi velice rozmanity sortiment. www.dprk-economy.com/en/Shop/index.php
#27 Venoch YCDKh - 25.06.2008 08:43
Ahoj Jarko, ty mas zkusenosti z KLDR? Kdy jsi tam byla? Je mozne tam zajet i dnes? Slysel jsem, ze z cinske hranice je mozny jednodenni bezvizovy styk, ale nevim, jestli to plati jen pro cinany, nebo pro vsechny.Nemas zkusenosti s cestovanim mezi Jizni a Severni Koreou? Myslim tim jako, jestli te pusti na sever, pokud uz jsi byla na jihu, a naopak...
#28 Viktor dyFUK - 05.07.2008 14:53
Venochu, ty riskuješ :-) Ale kdo chce kam...
Takže, v zásadě jsou dve cesty. "Jihokorejská", s Hyundai Asan, na Mt. Geumgang a teď možná i na Mt. Baekdu, viz http://www.hyundai-asan.com/, a "čínská", kdy se podíváš na představení Arirang, DMZ z druhé strany a všechna místa, která jsou pro KLDR důležitá. Zážitky z takové cesty najdeš tady: http://1stopkorea.com/index.htm?nk-trip1.htm~mainframe.
Ano, můžeš to spojit s olympiádou v Pekingu, podle všeho ti razítko v pase nehrozí. Jestli se ale nepletu, není to v souladu se zákony ROK (cesta s Hyundai Asan ano).
#29 Venoch YCDKh - 11.07.2008 09:16
Ty vogo, dik za info...docela impresivni, byl to sice amik, ti to asi maji holt tezsi se dostat na sever, ale stejne. V DMZ jsem byl, ale jen z jihu. Jako urcity adrenalin bych to ale bral. Mam jen strach, ze bych pak mel jeste vetsi problemy s jihokorejskym vizem. Ted to tak vypada, ze na jihu ztvrdnu tak 3 roky a mozna i dele.Ale mozna pak, az uz nebudu pracovne vazany s jihem...docela rad bych videl vydobytky severokorejskeho komunismu, abych si konecne udelal ten spravny a definitivni nazor na vysledky cinnosti krajne levicove politiky.
#30 Viktor dyFUK - 11.07.2008 15:20
Ještě jedno varování: Severokorejci zastřelili turistku z Jižní Koreje
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=610586&tro5420_0_2
Jinak řečeno - rozmysli si to, máš rodinu...
#31 Viktor dyFUK - 11.07.2008 16:35
Pro Jarku: V Praze je Korejců teď docela dost, mají i vlastní prodejny s jihokorejským zásobováním. Fakt je ten, že chuť může být odlišná. Kimči v Seoulu, Daejeonu a třeba Ulsanu je prostě jiné. Zkusil bych to tady: http://www.korea.cz/jidlo.php
Kdysi jsem zahlédl nějaký eshop, který prodával zboží z KLDR, ale pokud si pamatuju, tak potraviny tam chyběly úplně - jen umělecké předměty a hudba.
#32 Jirka vjXkS - 16.07.2008 15:43
Viktore nestrš lidi v tom,že severokorejci střílí jihokorejce,nebo celkově turisty.Nevíš přesně co se tam dělo.Jinak umělecký předměty jsou na Korejským v podstatě podobný,vždyť jsou to stejní lidé jako tady tř.jako středočech a moravák,jen maji mezi sebou dráty.
#33 Viktor dyFUK - 17.07.2008 17:09
Jirko, nestraším lidi, nepsal jsem, že někdo turisty střílí, ale že byla zastřelena jedna paní. Ten příspěvek jsem psal 11.7., ve chvíli, kdy proběhly první agenturní zprávy (a taky jsem uvedl zdroj v češtině, s titulkem té zprávy - nebyla to moje slova). Ano, je to ojedinělý (doufám) incident po dlouhé době, dovoluji si tvrdit, že podobných incidentů bylo na Šumavě před rokem 1989 víc (ale také tam byl mnohem větší pohyb lidí). Incidenty v DMZ jsou zaznamenány třeba na Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Demilitarized_Zone), Mt. Geumgang je tak blízko DMZ, že to de facto je celé vojenská zóna. Mimochodem, celý Seoul + velká část okolních měst + letiště Incheon je v přímém dostřelu dělostřelectva KLDR a neznám nikoho, kdo by měl strach z útoku.
IMHO nikdo dneska neví (a asi nikdy vědět nebude), co se tam stalo, dost možná, že ani ten voják ne - a rozhodně bych nechtěl být v jeho kůži. Nemám naprosto nic proti obyvatelům KLDR, s několika jsem studoval (než v prosinci 1989 je vláda povolala domů).
Problém Koreje je ten, že jsou stále technicky ve válečném stavu a že rozdělené rodiny mají tak omezený styk, že veškeré vazby jsou přetrhané, návštěvy jsou povolovány oběma stranami. Pokud mohu srovnat s Německem, tak tam to bylo o něčem jiném - lidé si mohli posílat dopisy a po několika letech i telefonovat, západní Němci mohli v podstatě volně do NDR, východní Němci mohli cestovat až v důchodu - to vše je pro Korejce z říše snů.
Pro Korejce je rozdělení rodin dost tragédie, protože rodina je pro ně (zejména pro starší generaci) velmi důležitá a všichni Korejci, kteří mají kořeny v dnešní KLDR (tedy alespoň ty, které znám), touží alespoň jednou navštívit místo, odkud pocházejí nebo vidět sourozence.
Bohužel, to není v drátech - ty se dají zbourat velmi rychle (viz Berlínská zeď). Daleko větší problém s skrývá v hlavě každého Korejce a osobně si myslím, že jakkoliv je rozdělení země těžké, daleko těžší bude její sjednocení. Nemám na mysli problémy ekonomické a hospodářské, ale sociální - to, co známe z Německa, je docela čajíček proti tomu, co čeká Koreu. Držím Korejcům palce, aby to zvládli.
#34 Viktor dyFUK - 17.07.2008 17:18
Ještě upřesním, korejské studenty v prosinci 1989 posílala vláda KLDR, nikoliv československá.
#35 venoch YCDKh - 18.07.2008 04:39
Me Viktor nestrasi, uz jsem nejakou dobu v Jizni Koreji a vim, jaky maji vztah jihokorejci k severu. V DMZ jsem byl a taky vim, jak to vypada v komunisticke Cine a jake prevladaji nazory z komunistickeho pohledu ( z toho cinskeho ). Taky uplne slepe neverim vsemu, co se povida, protoze my vidime svet jen z jedne strany dratu. V kazdem pripade ma ale Viktor pravdu, ze by si clovek mel davat setsakra bacha, protoze je tady mezinarodni napeti, jake je malo kde i kdyz na zivote lidi to videt neni.
#36 Jirka vjXkS - 18.07.2008 20:52
Ono je to tak,že nikdo,kromě několika málo lidí neví jak to tam opravdu je,rádbych aby se obě země spojily,ale to se asi jen tak brzy nestane.Já už ke Korejský zemi moc blízko nemam jak část mých předků,jsem vychovaný na knedlíku a guláši,jen jedno,tahne mě to tam aspoň se podívat.Jen finanční prostředky nejsou takový,Tady na těchto stránkách to vypadá,že jsou zde rozumní lidé,kteří maji přehled.Teď nevim jestli to napsal dobře,abych někoho neurazil.Žiju teď v kraji,kde hodně lidem ten přehled chybí a slýchám od lidí důchodovýho věku-vrať se odkud jsi přišel,hodně dávaj do jednoho státu k těm co tu "podnikaj",tak kam se mam vrátit?Pro obraz mam 180.cm a 130.kg zas někdy se ozvu
#37 Viktor dyFUK - 19.07.2008 11:37
Jirko, neboj, neurazil jsem se.
Můj osobní názor na sjednocení Koreje je ten, že se Korea sjednotí, jen to bude oboustranně těžké a bude to trvat několik let (možná až 10). A hlavně, nikdo není, kdy sjednocení začne. Může to být zítra, může to být za 20 let.
Bohužel, hodně lidí v Čechách i na Moravě dost xenofobní a pokud člověk vypadá trochu jinak, dávají mu to najevo. Nezajímají se o to, jak se žije jinde a nemá ani cenu s takovými lidmi vést debaty, jsou bytostně přesvědčeni o své pravdě - ostatně, stačí se podívat na mnohé internetové diskuse.
#38 venoch YCDKh - 21.07.2008 09:51
podle meho nazoru, ale ten berte s rezervou,je, ze Korea se sjednoti bud kdyz odejdou vojaci USA z jihu, pak odhaduju, ze sjednoceni by mohlo probehnout do jednoho roku, nebo kdyby sever zachvatila nejaka velka katastrofa, at uz hladomor, zivelna pohroma obrovskeho rozsahu atd. To by pak sla politika stranou. Jizni Korea, ale pokud vim i Severni Korea tvrdi o te druhe, ze jsou bratri. Taky se mi zda, ze nabyva na vyznamu negativni vnimani pritomnosti americke armady v Jizni Koreji..vyvlastnovani pudy v minulosti bez nahrady, podlehani vojaku americkym a ne korejskym soudum, skody na prirodnim prostredi, obcas znasilneni,nedodrzovani dopravnich pravidel apod. USA ale prinasi penize do Jizni Koreje a tak se to tak nejak prehlizi. Ale to vis, v demokracii maji lide na rozdilny nazor pravo. Ale jinak na nase sedlaky se vykasli, nas narod byl hoooodne dlouho za draty a nejsou na cizince zvykli, bohuzel. Pokud se divam na jine narodnosti a jejich vnimani cizincu, tak musim sebekriticky rict, ze nas narod, i kdyz se hrde hlasime k civilizovanym zemim je jednoduse bida a utrpeni. A tohle se zmeni jen velmi pomalu. Muj kamarad si vzal mexicanku a pokouseli se u nas zit. Po jednom roce se stehovali zpet do Mexika, protoze jeho zenu povazovali z cikanku.
#39 Viktor dyFUK - 21.07.2008 17:39
OK, doplním svůj názor. Pokud by z Jižní Koreje odešli američtí vojáci, Korea bude sjednocována stejným způsobem, jako se o to KLDR pokusila v roce 1950. Toho se fakt dožít nechci (zejména ne v Koreji).
Nevím, osobně se obávám, že KLDR čeká podstatně krvavější "rumunská cesta" revoluce. Hladomor i přírodní katastrofu KLDR přestála. Tamní lidé už podle všeho nejsou tak izolováni od informací, jak se žije jinde (i když ty informace mají určitě zkreslenější, než jsme měli my před r. 1989). Jde také o to, zda se širším špičkám společnosti (možná i milion lidí) podaří včas utéci do Číny a zda je Čína šupem nepošle zpět.
Korejští zemědělci mají dost těžkou pozici - v korejských přírodních podmínkách prostě nejsou schopní konkurovat na světovém trhu a chránit korejský potravinový trh (a zároveň vyvážet všechno možné do světa) dost dobře nejde. Ano, musí to být obrovský šok pro lidi, kteří vyrůstali v podstatě v zemědělském prostředí a najednou téměř všichni musí změnit styl života. Změny, které v Evropě trvaly tak 200 let a lidi odcházeli do měst z vlastního rozhodnutí jako jednotlivci, tak tytéž změny Korea prodělala za 40 let. Vždyť ještě v roce 1970 98% procent jihokorejských domů na vesnici nemělo elektřinu! A ještě rychlejší změny čekají na KLDR, která stejné změny bude muset zvládnout za 15 až 20 let - ten nápor na psychiku každého člověka bude nepředstavitelný.
Věřím ale, že to Korejci zvládnou, bude to ale pro ně kruté...
A k tvému kamarádovi - ať se jim v Mexiku daří a ať jim je spolu dobře. Být osobně xenofob, tak bych tady studovat nemohl. Nejbližší spolužák z EU je z Bulharska. Jinak 40 zemí světa, od Mongolska po Chile, z kontinentů chybí jen Austrálie.
A stejně jako u Venocha - je to jen soukromý názor a také ho berte s rezervou.
#40 Viktor dyFUK - 21.07.2008 17:42
A pro Venocha - existuje ještě něco jako Kaesong Tours, jednodenní výlet do Kaesongu: http://southkorea1on1.com/EImages/downloads/kors-Kaesong%20Tour%20Flyer.pdf
Oficiální severokorejský leták o Kaesongu je pak tady: http://northkorea1on1.com/EImages/downloads/korn-Kaesong-Booklet.pdf
#41 venoch YCDKh - 23.07.2008 06:43
No ja osobne se Severni Koreje moc nebojim. Ano, urcite tam jsou fanatici, ale co tak muzou udelat? Je jich 2x min jak jihokorejcu, uz nemaji sveho velkeho kamarada (SSSR a Cinu) ti by se do toho uz ted nemichali a tak by jednoznacne zvitezil jih, samozrejme s podporou USA. Spis mam pocit, ze je to zastraseny stat. Prohlasili ho za osu zla a slibili severokorejcum, ze je napadnou tak jako Afghanistan (coz prohlasil samotny president USA) co bychom asi delali my na jejich miste? Vyrobil bych a nebo alespon predstiral, ze jsem vyrobil atomovou bombu a tak zabranil napadeni. Ano, maji zajiste ideologii a zrizeni, ve kterem bych zit nechtel, nakonec si pamatuju komunismus u nas a to byl jen odvar, ale mezinarodni vztahy jsou prece jen neco jineho. Pokud by se sjednotili, tak to sok bezesporu bude, ale pro oba staty, nejen pro sever, take pro jih. Nemecky priklad je jen naznak toho o bude jednou tady. A s tou xenofobii jsem to nemyslel na tebe, lide co vycestovali a pobyvali dlouhodobe mimo domov jsou v naproste vetsine vsechno, ale ne xenofobni. Ja jsem doma tak 2 mesice v roce a jake nazory si musim vyslechnout o Korejcich, o Cinanech, o Japoncich od lidi, kteri ani pomalu nevi kde tyto zeme lezi, to je teda neco. Nejhorsi je to s Cinou.Byl jsem v Cine 2 roky a styl, jakym nase sdelovaci prostredky o tomhle state pisi, jak mnohdy prekrucuji vyznam udalosti to je vazne neco neuveritelneho. Docela me to vadi, pripomina mi to komunismus naruby. Ale to by bylo na dlouhe psani.
#42 Viktor dyFUK - 23.07.2008 18:12
Rozhodl jsem se "uklidit" - pro pokračování debaty o mezikorejských vztazích jsem založil nové téma "Vztahy na Korejském poloostrově". Prosím tedy diskutující, aby zde diskutovali výhradně o kimči a politiku pojdme řešit jinam. Omlouvám se milovníkům korejské kuchyně, mělo přenesení nesouvisející debaty mě mělo napadnout dříve.
#43 Edlina INqIE - 11.05.2009 12:59
Ahoj vsem priznivcum Kimčchi.My jsme se s pritelem nasli v jeho priprave.Delame si ho tak trochu po nasem ale vysledek je uzasny.Hodne zalezi na rovnovaze chuti a je trebe trocha kreativity pri jeho priprave.My klademe duraz na barvy a nase Kimčchi hraje vsemi barvami.Osvedcilo se nam davat misto bile redkve klidne rty cervene, neni na skodu pridat mrkev a kukurici a je to.Proste neni nic jednodussiho.
#44 zlinak1 wenrv - 23.06.2010 00:12
Pri mem pobytu v USA jsem si velmi oblibil korejske kimci. V jednom orientalnim obchode jsem objevil asi za 69 centu praskovy pripravek pro jeho vyrobu. Prasek obsahuje:Chili papricky, cesnek, zazvor, shrimpy, sul, cukr. Pomer surovin neni udan, vaha sacku je 32 g.
NAVOD: Do nadoby dat 3,8 l vody a rozpustit v ni 1 cup / myslim, ze je to cca 250 g / soli. 2300 g cinskeho zeli nakrajet, nebo natrhat na kousky o velikosti tak 3X5 cm a dat do te nadoby. Priklopit velkym talirem a zatizit, aby vsechno zeli bylo pod vodou. Nechat minimalne 8 hodin. Pote slit vodu, proplachnout od soli a zbavit vody / pisi odstredit/ Osah sacku rozpustit v pul cupu vody / 125 ml / a radne promichat se zelim. Nyni naplnit sklenenou nadobu s pechovanim, ponechatkousek prostoru - tak 1 cm k vicku, zavrit vicko, nechat 1 den mimo chladnicku. Potom dat do chladnicky a testovat, kdy bude Kimci hotove. Kimci je opravdu navykove. Kolik stoji Kimci v Praze v obchode?
Preji vsem dobrou chut!
/ Misto shrimpu by tam asi mohla byt ta rybi omacka - fish sauce./
#45 Michal IbODB - 15.11.2010 21:13
Dávám do kimči také sladkou papriku. Na 3kg zelí cca 1 balíčku. Dostane to úžasnou červenou barvu i přesto, že dávám pálivé papriky jen poloviční množství oproti receptu výše.
#46 Pavel xiRoU - 02.10.2011 21:27
Záleží kde se kupuje. V Gorazdově ulici se nechá koupit 900gr za 199,- Kč v pěkné plastové nádobě. Jinak mám zrovna poprvé naloženo tak jsem zvědav, jak to dpadne :)
Nová odpověď